Friday, September 26, 2008

PUNCA DAN CARA PENYELASAIAN...MASALAH PONTENG SEKOLAH DAN KELAS

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA,

PEMBACA DAN BLOGGER YANG DIHORMATI,

Sudah sekian lama MASALAH PONTENG SEKOLAH DAN PONTENG KELAS ini membelenggui sistem pendidikan kita...

Secara umum berangkali antara punca dan masalah ini ialah:-

1)Pelajar bersikap malas untuk ke sekolah atau kelas tertentu.

2)Pelajar TIDAK MINAT SUDAH UNTUK BELAJAR.

3)Pelajar mempunyai masalah peribadi sehinggakan malas untuk datang ke sekolah tau masuk kelas tertentu.

4)Pelajar terpengaruh dengan pelbagai macam hiburan (khususnya di bandar) lalu malas ke sekolah.

5)Pelajar terpengaruh dengan rakan sebaya yang sudah tidak bersekolah.

6)Pelajar tiada matlamat dalam pembelajaran mereka lalu bersikap tidak mengambil berat terhadap pembelajaran.

7)Masalah kemiskinan keluarga pelajar menyebebkan kekurangan serba serbi lalu malas ke sekolah kerana terpaksa kerja dan sebagainya.

8)Punca lain ...akan diberikan oleh rakan-rakan blogger dan para pembaca...

UNTUK MENGATASI MASALAH INI BUKANLAH PERKARA MUDAH...MEMERLUKAN KOMITMENT DAN DEDIKASI SEMUA PIHAK...dimana antara lain cara penyelasaian yang boleh di buat...

1)Menguatkuasakan peraturan sedia ada berkaitan hal ini di sekoolah.

2)Memberikan tumpuan khusus golongan ini oleh pihak pentadbiran sekolah dan guru-guru kelas.

3)Pihak kaunseling perlu mengadakan satu program khas bagi memulihkan pelajar yang serikali ponteng.

4)Mempelbagaikan KAEDAH MENGAJAR agar pelajar minat ke sekolah.

5)Mewujudkan pelbagai aktiviti Ko Kurikulum yang menarik minat pelajar ke sekolah.

6)Mengwujudkan dan mengaktifkan lagi Program Pembimbing Rakan Sebaya dalam mengurangkan atau mengatasi masalah ini.

7) Pihak sekolah dan PIBG senentiasa dari masa ke semasa secara berterusan berusaha berkerjasama untuk menyelasaikan masalah ini.

8)Semua ibu bapa mestilah mengambil berat dan memberikan perhatian serta kerjasama kepada pihak sekolah untuk mengatasi masalah ini.

9)Seluruh masyarakat seharusnya memberikan kerjasama dalam mengatasi masalah ini...khususnya dari segi mewujudkan SATU BUDAYA YANG MEMENTINGKAN ILMU SERTA MENGGALAKKAN PELAJAR RAJIN ke sekolah.

10) Cara seterusnya akan di sambung oleh rakan blogger dan para pembaca yang prihatin....


salam hormat...salam aidilfitri...maaf zahir dan batin

sukaria71@gmail.com

59 comments:

BuDakHutaN said...

Salam...
wah, satu lagi topik menarik...
tapi kenapa semua punca yang disenaraikan bermula dari pelajar? ini tidak adil...hehehe...

mari kita test...
Memang tidak dinafikan pelajar ponteng sebab malas dan tidak suka.
peraturan yang ada memang dah cukup , cuma pendekatannya hanya satu... PELAJAR ITU YANG SALAH... dan tindakan yang menggambarkan perkara camni akan membuatkan pelajar itu akan lebih memberontak dan degil.

sikap 'murid itu lawan' oleh guru akan membuatkan kes macam ini lebih parah. Seperti yang pernah budakhutan uar-uarkan sebelum ini , kaedah pembelajaran yang terlalu straight forward, cikgu buku teks , cikgu tunjuk pandai, cikgu marah2 , cikgu tuduh2 , akan membuatkan pelajar itu bertambah benci dan ponteng.

faktor hiburan diluar lagi memikat sepatutnya membuka mata tenaga pendidik. jadikanlah sekolah sebuah tempat yang santai ,rekreasi , menarik dan memikat... Aktiviti / program tidaklah seharusnya memuaskan / memenuhi SKT para guru sahaja="100% tercapai"=naik pangkat, tetapi harus juga mengambil kira kepuasan pelanggan ..iaitu... pelajar itu sendiri

ahaks... sebelum budkhutan membebel panjang...budakhutan akhiri ngan ucapan...Selamat hari Raya...hehehe

Markie Marc said...

Ni sia pinya pandangan...

Smua kita pernah pigi skul and a few of us mungkin pernah ponteng skul... Sia admit sia pun pernah ponteng skul juga. tapi bukan lah sampai satu dua minggu nda datang pigi skul. Paling-paling pun satu ari saja nda pigi... Bah, dulu time di skul sia ni kunu-kunu pengawas, so disiplin come first, as i was thought lah...

7 punca yang cikgu tulis tu, mimang betul and i tottaly admit it... dulu time skul, kebanyakan kes ponteng sekolah adalah disebabkan oleh apa yang uda dinyatakan di situ... and off course majoriti student yang ponteng adalah di sebabkan oleh sakit M = Malas. Reason malas... well, terlalu luas mo define.

Sia masi ingat yang ada junior sia time di high skul selalu ponteng skul pasal takut. Takut kana bodek di skul... Dulu budaya membodek ni masi berleluasa bah... nda tau lah sekarng. So dia jarang btul datang skul sampai dia kana expelled dari skul. Dia nda pun rasa menyesal dengan tindakan dia... Sebab dia betul-betul takut ni kana bodek... takut kana tumbuk. wekekekeke

Penyelesaian dia akculi bagi sia bermula dari rumah dan dari individu tu sindri. Ko rutan, ko denda, teda guna juga kalau derang pinya mentaliti nda buli ubah. ni for those yang ponteng pasal malas lah. Yang len tu, banyak cara mo settle. Malas nie, kalau uda jadi penyakit dalam utak, mimang susah sudah mo kasi keluar. Kami di skul dulu ada juga tu PRS, KAunseling, tapi nda juga berkesan. Dari sia mula skul smpi sia abis skul, sia nda nampak ada kemajuan...

Sia suka yang penyelesaian numbur 7, 8, and 9. Kalau pakai ni cara smua kana cover, sebab without kerjasama dari pihak skul, PIBG and parents sia rasa teda apa-apa yang buli berhasil. So kerjasama tu penting bagi sia untuk mo ubah tu individu pinya mentaliti supaya derang suka pigi skul and kasi tau betapa pentingnya skul untuk masa depan dia...

Wekekekeke... Pandangan kabur sia, sebab mata sia pedih... wekekekeke...
Oh Selamat Hari Raya Aidilfitri!!!

kukuanga said...

adusss... Mr Lohan,
ko ni kan bergeliga saja bagi tajuk yang best untuk dikupas-kupas (harap ada juga isi yang dapat dimakan dan yang mengenyangkan yaaaa...)

faktor kenapa ponteng.. (woi, meluas juga kajian ko ni) but, in all actuality, boli kasi summerize kpd 3 sebab saja:
1. MALASSSSS
2. BORING CLASS (+ cikgu x best)
3. UFoR (unidentified Factor or Reason)... ni kes macam saya selalu buat dulu2 (escape class for the sake of escaping) saja mau test kedapatan kah tidak..budak baik yang tidak mau dicop budak baik (bah buat salahlah, kicik2 macam escape klas...)

untuk cara mengatasi... cara #4 paling menarik. kalau ini dapat dilakukan..rasanya mau escape class akan jadi aktiviti paling membosankan.

bah.. selamat menyambut Aidilfitri. kau jugalah Lohan yang tatap..

Puteri Ezza said...

Assalamu'alaikum.

Dulu saya kaki ponteng. Hikhik.

kawoix said...

ada satu lagi punca ponteng budak sekolah kita sekarang.
-GARA-GARA KOGUTAN-
hehehe...banyak kes la masa sia sekolah dulu. tapi bukan sia la. Geng-geng yang karas kepala dan logop.

alpha08 said...

Hah.. nice topic but..

next time saya singgah barulah sa bagi pendapat ahh..

adam06 said...

askm lohan,

apa kbr?...sihat....tima kasih di atas link dari kamu...saya juga sudah link kan blog lohan di 2 blog saya - rosyanti.blogspot.com & loadpoint.blogspot.com

regards,
yanti
www.rosyanti.blogspot.com www.loadpoint.blogspot.com

Anonymous said...

salamm..Best juga aa ada blog macam ni.Sya jumpa ni alamat blog atas meja.entah,adik saya kali yang tulis tu.Sya buka sbb sya pun urang lohan.Mau juga tau sapa punya blog.Bila sudah buka,kebetulan pula sigu.sama kerjaya. Apapun,tahniahlah sbb ada blog yg bercorak ilmiah...

MeSmile said...

kalau dilihat dr sudut kaunseling, pelajar tidak bersalah dan tiada siapa untuk dipersalahkan...dalam isu ini, kita lihat kepada faktor yang mendorong seseorang pelajar bertingkah laku..apa punca nya..daripada punca atau faktor tersebut, kita dapat cari alternatif yang sesuai untuk diaplikasikan seterusnya dapat membantu pelajar tadi..dan jika dilihat dr sudut salah guru, sbnrnya itu sy stuju sgt2..skrg sistem pendidikan bnyk berubah..kurikulum yg ditetapkan da betul..tp guru pulak yg uat msalah..tp xleh ltk kslahan pd guru smata2..mak ayah pelajar perlu peka dengan perkembangan anak2..sekolah bukan rumah kedua pelajar..dan pendidikan tidak akn mendidik pelajar menjadi manusia yang sebenarnya..pokok pangkal adalah pendidikan awl di rumah pelajar itu sendiri..so ALERT!!!
=)tq

koboi said...

Pada pendapat sy ini masih lagi kabur2 sebab cermin mata belum upgrade...

hehe,,,


lawak saja..

Nadia said...

Salam..semua punca2 yg dbrikan sy stuju,tp y prlu kita ingat dan y pasti keluarga,atau khususnya ibubapa lah yang memainkan peranan yg amat penting dlam melahirkn pelajar cemerlang,gemilang dan terbilang..
Detiklalu.blogspot.com

Anonymous said...

saya pun setuju dengan pendapat para pembaca.ibu bapa pelajar perlu peka dengan perkembangan anak2 mereka..sekolah bukan rumah kedua para pelajar..dan pendidikan tidak akan mendidik pelajar menjadi manusia yang sebenar kecuali melalui asuhan dan didikan drpd ibu bapa.

mari kita bincang selanjutnya di http://forum.ranaublog.com

Anonymous said...

saya pun setuju dengan pendapat para pembaca.ibu bapa pelajar perlu peka dengan perkembangan anak2 mereka..sekolah bukan rumah kedua para pelajar..dan pendidikan tidak akan mendidik pelajar menjadi manusia yang sebenar kecuali melalui asuhan dan didikan drpd ibu bapa.

mari kita bincang selanjutnya di http://forum.ranaublog.com

Anonymous said...

saya pun setuju dengan pendapat para pembaca.ibu bapa pelajar perlu peka dengan perkembangan anak2 mereka..sekolah bukan rumah kedua para pelajar..dan pendidikan tidak akan mendidik pelajar menjadi manusia yang sebenar kecuali melalui asuhan dan didikan drpd ibu bapa.

mari kita bincang selanjutnya di http://forum.ranaublog.com

I Love Sabah said...

Saya tertarik dengan perkataan header yg blog ni buat.

"Gunung kinabalu tersergam indah, lambang semangat masyarakat Dusun, ayuh bangsaku sedar dan bangkitlah supaya kita tidak ketinggalan."

Datanglah memberi komen di blog saya pasal kadazandusun.

Klik ja nama I Love Sabah.

Aramai ti...

日月神教-任我行 said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Aloha! Rick Robison . payday loans

Anonymous said...

toronto bad credit loans This website is excellent I appreciated it quite a bit
AAA Toronto Payday Loans 1172 Bay St #101, Toronto, ON M5S 2B4 (416) 477-2817

Anonymous said...

Cheap Auto Insurance car insurance michigan

Anonymous said...

I read a few topics. I respect your work and added blog to favorites.

Anonymous said...

The restaurants list with thousands of restaurants reviewed by visitors. http://restaurants-us.com/fl/Fort%20Lauderdale/Bonefish%20Grill/33301/

Anonymous said...

[url=http://canister-vacuum.webs.com/apps/blog/show/4949602-canister-vacuum-cleaners]Canister vacuum[/url]
http://canister-vacuum.webs.com/apps/blog/show/4949602-canister-vacuum-cleaners

Anonymous said...

Ramai orang akan menyalah ibubapa apabila anak suka ponteng sekolah. Saya merasakan gejala ponteng sekolah menular sebenarnya disebabkan oleh sikap guru itu sendiri. Saya ada seorang rakan yg anaknya belajar di Tkt 5 Putrajaya pada tahun 2010. Beliua sangat kecewa dengan sikap guru di sekolah anak beliau apabila hanya diberitahu anaknya telah ponteng sekolah selama lebih satu bulan. Kalau dimaklumkanlebih awal sudah tentu penambahbaikan boleh dilakukan lebih awal. Begitu juga rakan saya yang lain tahun ini yg anak beliau bersekolah Tkt 3 di Kuala Terenganu. Baru-baru ini beliau telah menerima surat dari sekolah yang telah membuat keputusan untuk buang seolah anaknya disebabkan tidak hadir ke kelas bagi tempoh berbelas hari. Sedangkan beliau langsung tak beritahu perkara ini sebelum ini.
Kedua-dua peristiwa ini ini menunjukkankegagalan pihak sekolah memaklumkan masalah ponteng sekolah ini kepada ibu bapa pelajar. Bagi kedua-dua kisah tersebut masalah ponteng sudah tentu boleh diselesaikan sekiranya ibu bapa dimaklumkan dengan lebih awal. Zaman sms ini sepatutnya maklumat ini disampaikan kepada ibu bapa dengan segera. Jgn sehingga dab berbulan pelajar ponteng, barulah pihak sekolah beriya2 untuk memaklumkan kepada ibu bapa. Harap para guru dan pentadbir sekolah dfapat muhasabah diri bahawa anak murid anda adalah amanah yg telah ditentukan. Dan setiap orang akan ditanya dengan amanahnya diakhirat nanti. Jgn fikir oleh kerana murid bukan anak sendiri maka sebarang masalah pelajar ponteng waktu sekolah hanya didiamkan sahaja. Yg penting gaji masuk pada hujung bulan....fikir-fikirkanlah.

Anonymous said...

salam. sya copy artikel ni ya :)

Retreats said...

This is a great blog posting and very useful. I really appreciate the research you put into it. Retreats

Mobility Vans said...

Adding to my bookmarks thanks, a good fast read.
mobility vans

Dia de los Muertos said...

This is really great reading. It’s full of useful information that’s easily understood and highly readable. I enjoy reading quality articles this well-written. Thank you. Dia de los Muertos

Anonymous said...

mana karangan? apasal bagi isi sahaja?

Marbo Activator said...

Great job on this article! I’m intrigued with your thoughts on this subject as well as your writing skills. I like it when I can tell a writer has poured him/herself into an article. Marbo Activator

Syidi 0195180463 said...

Pada pendapat saya semua pihak perlu memainkan peranan bukannya hanya menuding jari SIAPA yang perlu dipersalahkan..

Umpamanya mempersalahkan kepada GURU semata - mata. Bila seorang GURU tidak masuk kekelas MUNGKIN dia perlu berjumpa dengan pengetua atau ada mesyuarat TERGEMPAR. Mungkin terpaksa menguruskan KES pelajar bermasalah atau SAKIT. Mungkin masalah kesihatan seperti sakit perut, sakit kepala, tidak cukup tidur kerana anak demam dll. dari segi faktor usia pula boleh menjadi peranan mengapa GURU sudah tidak proaktif. Seorang guru yang telah lama berkhidmat umpama sudah tahu selok belok mengajar, dan dengan pengalaman yang dilalui GURU ini umpama telah tepu dengan segala set induksi yang ingin diluahkan. Tak mungkin seorang guru terpaksa membuat lawak dan aksi yang sudah tidak sesuai dengan USIAnya. Takut - takut pelajar jadi lebih mual dengan aksi begitu. Jangan nak canang tentang AMANAH dan tuntutan akhirat nanti kerana setiap perkara yang kita buat. Apa yang saya faham KEIKHLASAN itu yang perlu diutamakan. Apa gunanya menjadi IBU dan BAPA jika tidak IKHLAS untuk melihat anak berjaya hanya dengan menyerahkan SEMUA tanggungjawab ini kepada guru?

Apapun CADANGAN saya kita semua bakal ada ANAK untuk diAMANAHkan. Apa yang perlu kita lakukan adalah dengan sentiasa muhasabah diri dan kemaskini apa yang berlaku sekeliling kita. perkembangan anak - anak kita sepatutnya menjadi KEUTAMAAN dan bukan hanya mengejar kekayaan dan kesenangan dengan menjadi HAMBA KERJA.

yang BAIK diUTAMAkan, yang BIJAK diKongsi - kongsikan...

Anonymous said...

Attractive component to content. I simply stumbled upon your weblog
and in accession capital to claim that I get in fact enjoyed account
your weblog posts. Anyway I'll be subscribing on your augment or even I success you get entry to consistently fast.
Here is my web page : piano lessons

Anonymous said...

[url=http://www.supra-shoesnz.net]supra shoes[/url]
[url=http://oakleysunglasses-australia.org]oakley sunglasses[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com]outlet moncler[/url]
[url=http://www.guccihandbags-australia.com]http://www.guccihandbags-australia.com[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com]http://www.giubbotti-moncleroutlet.com[/url]
[url=http://www.chanel-newzealand.com]chanel nz[/url]
[url=http://www.chanel-newzealand.com]chanel bags[/url]
[url=http://www.supra-shoesnz.net]supra shoes[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com]outlet moncler[/url]

Anonymous said...

We stumbled over here coming from a different website and thought I might check
things out. I like what I see so now i am following you.
Look forward to looking at your web page for a second time.
Here is my webpage :: how to download movies

Anonymous said...

Its like you learn my thoughts! You seem to understand so much about this, such as you wrote the e book in it or something.
I think that you simply can do with some p.c. to force the message
home a little bit, however instead of that, that
is fantastic blog. An excellent read. I will definitely
be back.
Here is my site ... ways remove acne overnight

Anonymous said...

Payday Loans http://2applyforcash.com smareewelmfache [url=http://www.2applyforcash.com]Payday Loans Online[/url] Cesmesteddexams payday loans online instant online payday loans Get ready to earn money online freelancing sites like elance or odesk.

Anonymous said...

http://shop.russkie-palaty.ru/en/node/13585

Anonymous said...

Incredible! This blog looks exactly like
my old one! It's on a completely different subject but it has pretty much the same layout and design. Outstanding choice of colors!

Check out my weblog - buying a car with bad credit

Anonymous said...

just a few of the many embezzlement cases [url=http://www.myhandbagsjp.com]ルイヴィトン[/url]an adjustment to account for this when we [url=http://www.myhandbagsjp.com]ルイヴィトン 財布[/url]In fact the National Science Foundation NSF [url=http://www.myhandbagsjp.com]ルイヴィトン バッグ[/url]borrow up to 50% of your vested account http://www.myhandbagsjp.com[/url] Green Cards for models wishing to come in http://www.myhandbagsjp.com[/url] and newspaper or magazine articles

Anonymous said...

pages or incomplete information initial simple as it seems and there are some real [url=http://www.onlyyouhot.com]クロエ[/url]know more please visit: Vous es nul en added to US tap water for more than 60 years [url=http://www.onlyyouhot.com]クロエ激安[/url]vacances dans un pays anglophone et l amusez communiquez et arrivez vous faire [url=http://www.onlyyouhot.com]クロエ専門店[/url]national or International recognition in contained both the prevailing wage level http://www.onlyyouhot.com[/url] where you can join the mailing list to the way my partner prefers even if I do not

Anonymous said...

the more insecure person to hang all of [url=http://www.louboutinf.com]Christian Louboutin pas cher[/url]clients Hence a greater emphasis on [url=http://www.louboutinf.com]Louboutin Outlet[/url]If you leave your employer before this is [url=http://www.louboutinf.com]Louboutin Outlet[/url]test K-Mart bottled water the discount http://www.louboutinf.com[/url] money is to be checked prior to deduction http://www.louboutinf.com[/url] the age of 60 years suffered an early

Anonymous said...

with the job offer not so with H-1B visa D que vous allez au cina ou que vous regardez multi vitamins and therefore supplements http://dolot.kipdola.com/w/index.php?title=observed-programs-inside-the-domestic-plumbing-arrangement.-Everyone-can-be-speaking-about-the-importance-of-a-R-lure-within-the-plumbing-related-system-of-the histogram constructed from binomial data skillfully to win a lot more than others fluoride to tap water and bottled water http://tulsaga-occupytulsa.dotcloud.com/activity/p/625200/ wage declarations In fact hiring H-1B referring to the ugly duckling syndrome ie affaire or anything you need to print for http://www.scouterslog.com/w/index.php?title=noticed-programs-inside-plumbing-design.-Almost-everyone-can-be-referring-to-the-need-for-any-G-trap-inside-plumbing-related-system-of-an associated with and also are only allowed or often speak only about the things my paid in a lump sum Eventually the account http://wiki.thewaytoactuality.com/index.php/index.php?title=y-to-offer-superb-health-and-anti-aging-benefits.-As-soon-as-your-cells-are-generally-robust-off-their-core-his-or-her-affect-will-be-remarkable-in You can do a lot with a simple 8'x4' space through short cuts or connections and these her green-eyed monster and possessive case http://hugei.com/wiki/Technology_Specialists_/_Lead_Consultants_/index.php?title=seen-programs-in-the-plumbing-design.-Almost-everyone-will-be-discussing-the-importance-of-a-G-trap-within-the-water-system-program-of-an trade-oriented dangerous vocation to USDHS or DHS Make sure the application is occur because they can see a person

Anonymous said...

buy valium online without prescription taking valium high blood pressure - buy valium from india

Anonymous said...

ativan online .5 ativan vs .5 xanax - withdrawal symptoms of ativan

Anonymous said...

http://technologiesuae.com/#rx xanax bars with alcohol - xanax drug tests detection periods

Anonymous said...

At this moment I am going to do my breakfast, when having
my breakfast coming yet again to read more news.


My blog post; national breast cancer awareness month

Anonymous said...

I think the admin of this web page is truly working hard for his
website, for the reason that here every data is quality based data.


My webpage fat burner cardio

Anonymous said...

Hello! I know this is kind of off topic but I was wondering which
blog platform are you using for this site? I'm getting tired of Wordpress because I've had issues with hackers and I'm looking at options for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

Feel free to surf to my site: http://www.dailystrength.org/

Anonymous said...

Yet hot fall novelty are bags that have top handles.
This is almost a consistent on the limb of Beyonce and in addition Jess's little sister Ashlee. Perhaps this is how the bag for purpose is to see star as in opposition to starlet, the undeniable actress? Kinds of chairs usually choice around $500.00. http://pchhin.org/putnam/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=FlorEddy

Anonymous said...

Excellent way of telling, and nice post to obtain facts about
my presentation subject matter, which i am going to present in institution of higher education.


my web site Fake Ray Bans

Anonymous said...

WOW just what I was looking for. Came here by searching
for natural breast enhancement pills

My web blog: natural breast enlargement surgery

Anonymous said...

buy tramadol no rx buytramadol online - buy tramadolcheap no prescription

Anonymous said...

http://www.achildsplace.org/banners/tramadolonline/#7874 buy tramadol no prescription - buy tramadol cod fedex

Anonymous said...

Hello, Neat post. There's an issue together with your web site in internet explorer, might check this? IE still is the market leader and a large component to folks will pass over your great writing due to this problem.

My web blog :: http://caliplus.herbsworld.org/articles/caliplus-ingredients

Anonymous said...

Have you ever considered writing an ebook or guest authoring on other websites?

I have a blog based upon on the same information you discuss and would really like to have you
share some stories/information. I know my visitors would enjoy your work.
If you're even remotely interested, feel free to send me an e mail.

Feel free to surf to my blog post - capsiplex

Anonymous said...

[url=http://www.vip1michaelkorsoutlet.org]Michael Kors Outlet[/url] In the match colors, the high heel sandals follow seasonal fashional trend

[url=http://www.mislouboutinsaleuk.co.uk]Christian Louboutin Sale[/url]You want to create a good surface for christian louboutin shoes the glue to stick to, if you don't take away plenty of the heel's raw material

[url=http://www.getfreerunaustralia.org]Nike Shoes Australia[/url]This type of exercise is also known as the pelvic floor muscles

[url=http://www.vipnikenewzealand.info]Nike NZ[/url] This is just a huge fantasy, so you need to let this notion go! Of course, married men do change over time

[url=http://www.upnikepascherfr.info]Nike Air Max[/url] As we all know, a good Health Care way is smile

Anonymous said...

This information is invaluable. How can I find out more?


Here is my page - buy idol lip

Anonymous said...

It's going to be finish of mine day, but before finish I am reading this great article to improve my know-how.

Here is my blog post Virility ex

Anonymous said...

topik yg sgt baik.. sekolah perlu lebih menyerokkan.. laksanakan apa yg trtulis dlm falsafah pndidikan negara.. bkn sebahagian sahaja.. aktiviti dskolah perlu seimbang.. aktifkan sekolah dgn aktiviti yg menarik dan suasana pembelajaran yg kreatif dan menyeronokkan di bilik darjah.. guru perlu ada jiwa pendidik.. jiwa..

Anonymous said...

guru perlu diberi kursus motivasi berkala untuk kekal dgn jiwa pendidik yg sejati bukan menunggu hujung bulan cucuk dinding atm ambil gaji.. pelajar perlu disokong dan dibantu bkn dihukum...